Jak ozdobit stůl na oslavu

Slavnostní příležitosti si žádají i slavnostní atmosféru. A výzdoba stolu je jednou ze zásadních částí, které se o jedinečné naladění postarají. Jak ozdobit stůl na oslavu, abyste se u něj cítili při setkání s rodinou, přáteli či kolegy z práce skutečně slavnostně? A jak vybrat a kombinovat jednotlivé prvky výzdoby či jak správně prostřít stůl? S tím vším vám poradíme na následujících řádcích.

 

Ozdobený stůl

Zdroj: Pexels.com

 

Kultura stolování je věc jedna, výběr vhodných dekorací věc druhá – společně se však snoubí v kombinaci, která dává každé speciální události ještě slavnostnější nádech.

 

Slavnostní výzdobu stolu volte dle tématu a stylu akce

Důvodů k oslavě může být opravdu nespočet, a tak je před samotnou akcí třeba vybrat vhodné téma i styl. Je asi zřejmé, že jinak bude vypadat výzdoba stolu na oslavu narozenin, jinak slavnostní svatební tabule a jinak stůl určený pro dokonalou silvestrovskou party. Než se tedy pustíte do výzdoby stolu, jasně si stanovte, co je důvodem k oslavě, vyberte si jedno téma a jemu přizpůsobte dekoraci i celkový styl.

 

Výzdoba stolu na oslavu si žádá svá pravidla

Ať už plánujete připravit narozeninový stůl či dekoraci slavnostní tabule za jakýmkoliv jiným účelem, vždy pamatujte, že i přes odlišné téma platí určité zásady, které byste měli dodržet. Bez čeho se tedy při výzdobě stolu na oslavu neobejdete?

 

Základem je ubrus

Slavnostní prostření stolu si za všech okolností žádá látkový ubrus. Ten byste měli volit ke každé příležitosti, přičemž dle daného tématu oslavy pak zvolíte vhodné designové provedení. Na svatbu rozhodně patří zářivě bílý ubrus, na silvestrovskou party či vánoční setkání s rodinou zvolte vánoční ubrus či ubrus s motivy zimy, narozeninová party se může nést v různých barvách, kterým lze přizpůsobit i barvu ubrusu – vždy by ale měla být zvolena taková, aby ladila i s ostatními dekoracemi. Na dětskou party pak můžete zvolit také omyvatelný ubrus s nejrůznějšími dětskými motivy, který v případě rozlití nápojů pohodlně otřete.

 

Ubrus na slavnostním stole

Zdroj: Pexels.com

 

Vzhledem k tomu, že ubrus by měl nechat vyniknout nádobí a nejrůznější dekorace, je lepší volit světlé odstíny – bílé, perlové, světle béžové, šedé, krémové, broskvové atd.

 

Základem při volbě ubrusu je také dostatečná velikost – tvar ubrusu volte dle tvaru stolu, přičemž zvolený ubrus by měl přesahovat okraje stolu o 20–30 cm. Ubrus můžete doplnit prostíráním, případně zvolit takzvaný běhoun, který se hodí na stůl obdélníkového tvaru, či středový napron na čtvercový stůl.

 

Ať už zvolíte napron či běhoun, vždy by měly být ze stejného nebo alespoň velmi podobného materiálu jako základní ubrus, přičemž sáhnout můžete po kontrastní, nikoliv však rušivé barvě. Namísto napronu či běhounu lze zvolit také měkčenou organzu, ze které můžete vytvořit kreativní dekorace, nebo ji jednoduše použít jako středový pruh látky na stůl. A nezapomínejte, že ubrus musí být čistý a vyžehlený.

 

Spolu s ubrusem by mělo ladit také prostírání, pokud jej chcete použít, jakož i ubrousky. Ty můžete použít buď látkové, nebo papírové, přičemž dnes již na trhu najdete celou řadu dekoračních ubrousků, které se přizpůsobí tématu oslavy.

 

Prostřený stůl na oslavu si žádá vhodnou dekoraci

Kromě samotných textilií a následně nádobí byste měli zvolit vhodné ozdoby na oslavu. Ty totiž dodají stolu ten pravý punc slavnostní atmosféry. Sáhnout můžete po některých z následujících dekorací.

 

Květiny a vázy

Tou nejpůsobivější ozdobou slavnostní tabule na narozeniny, promoci i jakoukoliv jinou slavnostní událost jsou bezesporu květiny. Jejich volba by se měla opět odvíjet od typu události: pro slavnostnější rodinné posezení postačí pár jednoduchých květů, velkou rodinnou oslavu můžete doplnit velkým pugetem (například z gerber, růží či tulipánů), svatební hostina by se měla nést v doplňující kombinaci s květinou nevěsty, na narozeninovou oslavu volte květiny dle oblíbenosti oslavence.

 

Květiny na stole

 

Zdroj: Pexels.com

 

Příjemnou atmosféru však vedle živých květin navodí i sušené (vyhněte se však umělým, ty působí lacině), případně můžete zvolit nejrůznější větvičky či dary přírody (mušle, kamínky atd.) pokud pořádáte oslavu v přírodním duchu.

 

Květiny byste vždy měli volit méně aromatické, aby vás nerušily svou omamnou vůní a nepřehlušovaly ani vůni jídla či nápojů (vyhněte se tedy např. liliím, šeříkům, konvalinkám či fréziím).

 

Výběru květin je třeba přizpůsobit i vázu, a to jak barevně, tak tvarem. Počítat musíte s tím, že nízké vázy mohou překážet při nabírání jídla, vysoké vázy zase mohou bránit ve výhledu (hodí se proto spíše na rautové stoly). Je tedy třeba zvolit strategické umístění a správnou velikost vázy, aby na sebe všichni hosté viděli a zároveň měli dostatek prostoru pro stravování.

 

Květinu můžete použít také jako součást složeného ubrousku, zasunout ji za ozdobný kroužek na ubrousku, případně ji položit na talíř. Použít lze také samotné okvětní lístky (růží, pivoněk atd.) jako dekoraci volně pohozenou na ubruse. Nezapomeňte také, že chystáte-li slavnostní tabuli na narozeniny či promoci, je třeba nachystat i prázdné vázy pro květiny od hostů.

 

Svíčky a osvětlení

Pro vytvoření příjemně hřejivé atmosféry, obzvláště například vánoční sváteční tabule nebo prostřeného stolu na oslavu ve večerních hodinách, se perfektně hodí svíčkyU formálních oslav se preferují svícny, do kterých usadíte vysoké úzké svíce (pozor však, aby nebránily očnímu kontaktu hostů). Pro méně formální akce můžete použít i nižší a silnější svíčky, případně svíčky dle tematického zaměření oslavy – například na halloweenské party to mohou být čajové svíčky do malých vydlabaných dýní, při vánočním setkání zase svíčky, které budou plout po hladině vody ve skleněné míse.Vždy ale pamatujte na to, že svíčky by neměly být aromatické a barvu byste měli volit tak, aby souzněla s celkovou atmosférou.

 

Na dětskou party nebo jakoukoliv jinou akci, kde chcete dbát na bezpečnost, můžete namísto svíček použít nejrůznější osvětlení, například ve formě LED světýlek či svíčky na baterie, které naaranžujete na větvičky na stole, kolem mísy nebo vázy. Působivě vypadají i nejrůznější lampičky či lampionky zavěšené nad stolem.

 

Jmenovky, menu

Hezkou a praktickou ozdobou stolu jsou také jmenovky – ty můžete vyrobit vlastnoručně, nebo zakoupit již hotové a jen doplnit jméno. Díky nim budou hosté vědět, kde jsou usazeni, a zároveň s nimi dozdobíte stůl.

 

Na stůl můžete použít také speciální menu v podobě malých kartiček, na němž hosty informujete, co se bude podávat. A zadní stranu můžete například doplnit oblíbeným citátem, společnou rodinnou fotografií, fotkou oslavence či vlastnoručně nakresleným obrázkem (například od vašeho potomka).

 

Další dekorace stolu

Stůl můžete doplnit i dalšími dekoracemi, které se tematicky hodí k oslavě. Na dětskou party můžete například použít papírové řetězy, které vyrobily samy děti, nebo stůl ozvláštnit ozdobně vykrajovaným ovocem. Přidat můžete i nejrůznější balonky vznášející se nad stolem, bonbony apod. Samotnou dekorací mohou být i nejrůznější efektivně vypadající dezerty, třeba v poslední době oblíbené muffiny, pečené nanuky či různé čokoládové figurky. Fantazii se meze nekladou, jen vždy dbejte, aby vše harmonicky ladilo a nepůsobilo přeplácaně – příliš mnoho prvků může být spíš překážkou než dekorací.

 

Jak prostřít stůl na narozeniny a další slavnostní události

Kromě samotné výzdoby stolu na oslavu je také nezbytné jeho prostření. Platí totiž, že jíme i očima – a navíc, obzvlášť ve vybrané společnosti, bychom měli dodržovat alespoň základní pravidla stolničení.

 

Běžná rodinná oslava

Na běžnou oslavu s rodinou stačí prostřít pro tolik lidí, kolik jich bude u stolu, a použít takové nádobí, které budete skutečně používat. Na stůl tedy dejte ubrus, případně běhoun, napron či prostírání, doprostřed prostírání umístěte mělký talíř, na něj případně hluboký, budete-li podávat polévku. Vlevo od talíře dejte ubrousek, na který položte vidličku, vpravo od talíře položte nejprve nůž a pak lžíci. Vpravo mírně šikmo nad talíř umístěte sklenici na pití.

 

Prostírání

Zdroj: Pexels.com

 

Formální oslava

Pro formálnější oslavu je třeba přistupovat k prostírání stolu uvážlivěji a v souladu s pravidly stolničení.

 

Každému hostu dejte podkladový talíř, na který umístíte ubrousek a teprve na něj dáte talíře pro jednotlivé chody. Vlevo od podkladového talíře se umisťuje malý talířek na pečivo/kosti.

 

Důležité je správné rozmístění příborů – ty se vedle talíře pokládají tak, jak je bude host používat, přičemž by vedle sebe měly být umístěny maximálně tři kusy. Vlevo od talíře by měla být vidlička na hlavní chod, vedle ní (dál od talíře) menší vidlička na předkrm. Vpravo nejblíž talíři pak nůž na hlavní chod, vedle něj dál od talíře polévková lžíce a nejvíce vpravo menší nůž na předkrm. Dezertní vidlička a lžička se umisťují nad talíř.

 

Sklenice by měly být pro každého hosta maximálně tři, přičemž prostírat je lze do oblouku, nebo do řady. První by měla být sklenice na víno – obecně první na bílé víno, další sklenice na červené víno a následně sklenice na vodu. Volit byste vždy měli exkluzivní sklo se slavnostním nádechem.

 

Obecně platí, že správně prostřená tabule by měla být čistá, přehledná a tvořená jednou sadou nádobí, tzn. v jednom provedení. Je třeba udržovat rovnováhu mezi dekorativností a funkčností a volit barvy a vzory, které jsou navzájem v souladu.

 

Doporučení na závěr

I když platí určitá pravidla stolničení, při dekoraci stolu na oslavu máte relativně volnou ruku co se samotných ozdob týče. Dekoraci vždy volte dle tématu oslavy a nebojte se používat i čerstvé květiny či nejrůznější osvětlení. Myslete ale na to, aby dekorace nebyly na úkor samotných pokrmů na stole a nezasahovaly například do výhledu hostů. Nezapomeňte také věnovat pozornost detailům – včetně dokonale vyžehleného ubrusu, vyleštění příborů či odstranění šmouh ze sklenic. Ať se vám oslava vydaří!

23.4.2024 12:02

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0
  • Kontakty
  • +420 601 556 779 (Po - Pá 7:00 - 15:30)
  • Velkoobchod