Jak opticky zvětšit koupelnu

Máte menší koupelnu? Na následujících řádcích vám představíme nejen praktické tipy na optické rozšíření malé koupelny, ale také na výběr vhodného stěnového i podlahového obložení či praktického koupelnového vybavení.

 

Malá koupelna

Zdroj: Pexels.com

 

Jak zařídit malou koupelnu?

I malé koupelny mají potenciál stát se okouzlujícími a funkčními. Než se budete moci těšit z finálního výsledku, je ale dobré zvážit mnoho drobných, ale stěžejních detailů. Nejedná se jen o vhodné umístění vodovodních armatur, nové pračky, volbu výmalby či typ již zmíněných dlaždiček, musíte navrhnout i místo pro špinavé prádlo, háčky na ručníky či se rozhodnout mezi vanou a sprchovým koutem. 

Pojďme si tedy představit několik tipů, jak si poradit s umístěním vybraného koupelnového vybavení tak, aby vaše koupelna byla nejen moderní, ale také praktická.

 

  1. Před vybavením koupelny si zkuste zakreslit její půdorys a rozmístění jednotlivých prvků. 
  2. Snažte se, aby koupelna neměla příliš mnoho koutů a dala se dobře uklízet.
  3. Místo klasických dveří zkuste posuvné.
  4. Zvažte umístění pračky mimo koupelnu, pokud by příliš překážela. Při umístění do koupelny si dobře zkontrolujte její rozměry.
  5. Preferujte sprchový kout na úrovni podlahy kvůli snadnému úklidu.
  6. Využijte zavěšení záchodu na zdi - usnadní úklid podlahy pod ním.
  7. Zvolte si umyvadlo se širším okrajem, na které lze odložit např. dávkovač mýdla či kelímek se zubními kartáčky a dalšími potřebami pro ústní hygienu.
  8. Volte raději uzavřené skříňky, které dělají dojem uklizenosti.
  9. Kosmetické a čistící prostředky uložte do zásuvky nebo skříňky, koupelna bude působit čistě a prostorně.

Pokud zrovna řešíte vybavení - věnovali jsme mu celý samostatný článek Jak zařídit koupelnu. Při plánování doporučujeme využít i některý z interiérových plánovačů, které vám umožní budoucí podobu hezky vizualizovat.

 

5 jednoduchých triků na optické zvětšení malé koupelny

Světlé barvy

Je známo, že vhodně zvolená paleta barev dokáže zásadně proměnit interiér. Jasné barvy jsou v případě menších koupelen nejlepší volbou. Světlé barvy způsobí, že se od sebe povrchy stěn a podlah opticky „vzdálí“ a místnost bude působit prostorněji. Světlé odstíny modré či zelené, pudrově růžová i bílá – barvy, které oživí a opticky rozšíří omezené prostory vaší koupelny. Na druhou stranu si dejte pozor, aby koupelna nepůsobila "chirurgicky" chladně. Vhodnými doplňky do bílé koupelny mohou být např. umělé rostliny, dekorace či aromalampa. Jejich množství ale volte spíše menší, aby malá koupelna nevypadala příliš zaplněně.

 

V kombinaci s vhodným nábytkem a ladícími doplňky vytvoříte sjednocený design monochromatického interiéru. Pokud je vaše koupelna nejen malá, ale také asymetrická, můžete nepravidelné proporce kratších stěn zkrášlit obklady a dlažbou tmavších barevných odstínů. 

 

Bílá koupelna

Zdroj: Pexels.com

 

Lesklé povrchy

Při zařizování malé koupelny jsou nejužitečnějším prvkem různorodé reflexní povrchy. Skvěle poslouží lesklé obklady, vhodně umístěná zrcadla, chromované kování koupelnových skříněk i skleněné doplňky. Pokud nenacházíte zalíbení v lesklých prvcích, v podobném duchu vám poslouží drobné detaily, jež jsou schopny rozptylu světla, například třpytivá mozaika. Nezapomínejte ani na dostatečné osvětlení celé místnosti. Při výběru vhodného světla do koupelny berte v úvahu jeho umístění, tvar místnosti, umístění zrcadla i typ osvětlení. Namísto pouhého jednoho světelného bodu také můžete instalovat vícero zdrojů světla, jež do koupelny vnesou chladivou bílou zář. Pomoci mohou i lucerny či jiné dekorativní osvětlení.

 

Světlá koupelna

Zdroj: Pexels.com

 

Vhodný koupelnový nábytek

Díky vhodně zvolenému nábytku bude i malá koupelna působit prostorněji, než ve skutečnosti je. Nejlepší volbou je koupelnový nábytek v bílých či šedých barevných odstínech s frézovanými úchytkami. Minimalistické tvary bez přebytečných dekorativních prvků dodají celému interiéru moderní a zároveň elegantní vzhled. 

 

Podobného efektu docílíte i v případě, že investujete do závěsných regálů a skříněk. Díky prázdné podlaze bude místnost působit prostorněji. Rovněž dbejte, aby vámi zvolený nábytek poskytoval dostatek úložného prostoru. Skrytím kosmetiky, doplňků a čistících prostředků docílíte, že vaše koupelna bude neustále působit uspořádaným dojmem.

 

Bílá koupelna

Zdroj: Pexels.com

 

Větší dlaždice

Výběr vhodných obkladů je nedílnou součástí tvůrčího procesu, jenž určí nejen styl celé koupelny, ale rovněž zvýrazní její přednosti či naopak skryje konstrukční nedostatky. Možná jste se setkali s názorem, že do malých interiérů se hodí pouze drobné obklady. Opak je pravdou. Při vhodném uspořádání vám velké dlaždice bez přidaných dekorativních prvků umožní vytvořit jednolitou plochu, která koupelnu opticky zvětší o několik centimetrů. Jejich výhodou je i menší množství spár, které je potřeba čistit.

 

Nejlépe se vám osvědčí tzv. rektifikované obklady, jež lze nainstalovat jak na stěny, tak na podlahu bez nutnosti spárování. Pokud chcete koupelnu co nejvíce opticky rozšířit, uspořádejte jednotlivé obklady vodorovně. V případě, že toužíte spíše po zdánlivém zvětšení, aplikujte opačné pokládání. Skvělou volbou pro malé interiéry jsou rovněž obklady s výraznou strukturou, neboť zároveň poslouží jako decentní dekorace v rámci celkového minimalistického designu.
 

V případě, že je koupelna příliš malá a je tudíž obtížné zrekonstruovat její stěny kvůli neměnným prvkům jako jsou dveře, okna či radiátory, můžete veškerou pozornost věnovat inovaci podlah. V ideálním případě byste měli zvolit závěsný nábytek, aby podlaha mohla „dýchat“. Při volbě konkrétní podlahy můžete dát volný průchod vašim osobním preferencím – od geometricky pravidelného dekoru, přes obklady z cementu až po mírně hrbolatý povrch s kamínkovou strukturou. 

 

Výrazné koupelnové komponenty

V malé koupelně se vyplatí investovat do multifunkčních zařízení, které jsou sice na první pohled objemnější, avšak díky svému víceúčelovému využití značně ušetří místo a nabídnou zajímavé variace. Na mysli máme zejména vanu se sprchou v jednom. Díky snadno instalovatelné sprchové zástěně si budete moci užít jak osvěžující sprchu, tak relaxovat v pěnové koupeli. Dalším takovým prvkem je i koupelnová skříňka opatřená stylovým zrcadlem, jež nabídne mimo estetické použití i praktický úložný prostor.

 

zrcadlo v koupelně

Zdroj: Pexels.com

 

Vytvoření působivé zdi

I v malých koupelnách lze jednu ze stěn či její volnou část proměnit v působivé keramické plátno. Může se jednat o stěnu, u níž se nachází vana, popřípadě sprchový kout, či místo, kde je nainstalována koupelnová skříňka. Lze rovněž využít i zcela prázdnou zeď. Cílem je odvést pozornost od skutečné velikosti místnosti a dodat koupelně potřebnou hloubku. K vytvoření působivé stěny můžete využít nejen obklady různých velikostí, ale rovněž struktur. Skvěle poslouží elegantní obklady zdobené duhovým trojrozměrným motivem.
 
Právě trojrozměrné reliéfy na stěnách vytváří efekt neustálého pohybu, pozmění světlo v místnosti a dodají koupelně osobitý charakter. 3D obklady jsou vhodnou alternativou v případě, když chcete, aby koupelna získala elegantní a neobvyklý nádech, bez použití výrazného dekoru či přehnaných efektů. Jsou rovněž ideálním kompromisem pro ty z vás, kteří hledají způsob, jak umírněně a v neutrálních barvách zinovovat malé místnosti.

28.8.2023 14:35

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0
  • Kontakty
  • +420 601 556 779 (Po - Pá 7:00 - 15:30)
  • Velkoobchod