Jak kombinovat barvy v kuchyni

Správná kombinace barev dokáže kuchyni vtisknout styl. Ať už přemýšlíte o celkovém osvěžení kuchyně, nebo jí jen chcete zútulnit pár doplňky, práce s barevným spektrem je skvělý způsob, jak prostor ladně proměnit.

Barvy v kuchyni

Zdroj: Unsplash.com

Na následujících řádcích vám představíme nejen pravidla pro výběr vhodné barevné kombinace, ale také tipy, díky kterým zaručeně docílíte vzhledu kuchyně, jak jej znáte ze stránek časopisů.

 

5 pravidel pro kombinování barev v kuchyni

Při kombinování barev se můžeme opřít o některá obecně uznávaná pravidla - pravidlo 60-30-10, barevné spektrum a jeho zákonitosti či o psychologii barev.

 

Pravidlo 60–30–10

Frustrují vás neutuchající myšlenky týkající se dekorování vaší kuchyně a stále netušíte, jak ji barevně sladit a celkově zútulnit? Zkuste se řídit pravidlem 60-30-10. Pojďme se podívat na jeho charakteristiku. Jedná se o jednoduché pravidlo, jež pomáhá vytvořit vyvážené barevné škálování prostoru. Jeho princip spočívá v procentuálním rozložení jednotlivých barev v rámci konkrétní místnosti. Dominantní barva by měla mít 60% zastoupení, 30 % by měla představovat vedlejší barva či textura zdi a 10 % by mělo zbývat pro tzv. barevný akcent.

 

60 % (celková barva místnosti)

- výmalba stěn

- barevné provedení dlaždiček

- barva kuchyňské linky

 

30 % (vedlejší barva podporující barvu hlavní, zároveň dostatečně odlišná, aby dodala místnosti na zajímavosti)

- barva záclon či závěsů

- barevné provedení vedlejších částí nábytku (komody a potravinové skříňky či regály)

- barva jídelního stolu a židlí

 

10 % (výraznější či naopak jemnější prvky v závislosti na očekávaném konečném vzhledu kuchyně)

- barevné provedení dekorativních předmětů, popřípadě vhodný výběr obrazů

 

Tip: Jak nejlépe kombinovat barevné provedení kuchyně s domácími spotřebiči? Docílit ladné barevné kombinace kuchyňské linky a domácích spotřebičů je jednodušší, než se může na první pohled zdát. Stačí vyzkoušet jeden z mnoha interiérových plánovačů.

Nadčasovosti i praktičnosti docílíte výběrem spotřebičů vyrobených z nerezové oceli, která kuchyni dodá jednoduchost a udržitelnost. Např. nerez skvěle ladí nejen s čistě bílou, ale také se světle modrou. Mezi nerezové spotřebiče patří vestavné chladničky i multifunkční parní trouby, které lze doplnit např. o rychlovarnou konvici, která barevně ladí s materiálem pracovní desky.
 

Barevné spektrum

Při samotném výběru barevných kombinací je vhodné vycházet z tzv. kruhu barevného spektra, jenž odhaluje vztahy mezi primárními, sekundárními a terciárními barvami. Rovněž vás blíže seznámí s jednotlivými barevnými odstíny, které vznikají černými a bílými tóny. Existují tři způsoby, jak můžete barevný kruh použít k vytvoření barevného spektra:

 

Doplňkový
Vždy se jedná o jeden studený a o jeden teplý barevný tón, zajistí harmonii celého prostoru. Například různé tóny modré se skvěle doplňují s oranžovou, žlutou či růžovou.

 

Monochromatický
Druhý způsob využívá různých odstínů stejné barvy, čímž vznikne jemný nádech. Oblíbenou kombinací je bílá, černá a šedá či směs tmavě a světle modré barvy. Monochromatický způsob je skvělou volbou pro menší bytové kuchyně.

 

Harmonický
Harmonické barvy se na kruhu barev nacházejí vedle sebe. Vycházejí z odstínů základních barev, jako je modrá, zelenomodrá a zelená. Vždy záleží, jaké nálady v místnosti chcete dosáhnout. Pokud chcete vytvořit odvážnější prostor s důrazem na akcent, zvolte jemně zelené kuchyňské skříňky, doplněné o dekorace s fialovými prvky. Pro obraz klidné a do detailu sladěné místnosti zvolte jednobarevné provedení kuchyňské linky s výraznějším nádobím a domácími spotřebiči. Harmonický způsob je vhodný pro větší kuchyně rodinných domů.

 

Psychologie barev v interiéru

Jak už bylo řečeno, správná kombinace barev je při navrhování nové či přestavbě původní kuchyně naprosto klíčová. Barva stěn, kuchyňského nábytku, přírodních prvků, dekorativních předmětů i osvětlení hraje důležitou roli, jež se odráží v psychice každého z nás. 

 

Zvolte barvy, které ve vás vyvolávají příjemné pocity i vzpomínky, abyste se v místnosti cítili pohodlně a vládla v ní uvolněná atmosféra. I přesto, že černá barva může působit na většinu lidí depresivně a demotivačně, pro vás může představovat řád a inspiraci. Vždy barvy vybírejte podle své intuice, abyste v kuchyni rádi trávili čas a mohli z ní čerpat pozitivní energii.

 

Studené a teplé barvy

Ve škále studených barev bychom nalezli zelenou, modrou, fialovou a mnohdy i růžovou. Vytvářejí klidné prostředí, ve kterém budete moci nerušeně relaxovat. Do teplých barev spadá ohnivě červená a oranžová i slunečně hřejivá žlutá. Jejich úkolem je zmírnit chlad leštěných povrchů kuchyňských linek a zútulnění prostředí.

 

Sladění barvy zdí s nábytkem a podlahou

Ať už máte podlahu pokrytou kobercem či dřevěnou podlahou, je důležité s ní umět sladit nejen výmalbu, ale také barvu kuchyňské linky, jídelního stolu a doplňků. Dosáhnete tím celistvosti místnosti a zamezíte vzájemnému barevnému přebíjení. Správná volba barev vám může také pomoci ve vizuálním oddělení kuchyně od obýváku

Barevné tóny vaší stávající podlahy mohou být vodítkem pro výběr vhodného materiálu, ze kterého bude vytvořena deska kuchyňské linky. Zvolte buď teplé barvy či studené, ale mezi sebou je zásadně nemíchejte. Dosáhli byste křiklavě působícího prostoru. Například chladně tónované dřevo v šedých odstínech se bude dobře kombinovat s nábytkem v modré, fialové či zelené barvě. 

 

Je rovněž vhodné vybírat barvu kuchyňské linky i vedlejšího nábytku s ohledem na stávající barvu stěn. Mohou se vzájemně doplňovat, avšak mějte na paměti, aby se zcela barevně nestřetly. Pak by prostor působil nepřehledně a chaoticky. Podobně vemte v potaz i vzhled, styl a barvy celého bytu či domu - jiná kuchyně bude slušet modernímu domu, jiná staré vile a jiná dřevostavbě (hezké vizualizace moderních i rustikálněji pojatých domů včetně interiérů si lze pro inspiraci prohlédnout třeba zde).

 

3 nejoblíbenější barevné kombinace aneb jak dokonale sladit kuchyň

Bílá kuchyně

Naprostou klasikou je tradiční bílá kuchyně. Bílá barva dominuje zpravidla stěnám, ale i kuchyňské lince, která je často doplněna o dřevěné prvky např. v podobě dřevěné či dřevo imitující pracovní desky.

 

Bílá kuchyně

Zdroj: Unsplash.com

 

Zelená + zlatá

Zelenou barvu použijte na kuchyňské skříňky i výmalbu. Sytě zelený odstín rozjasněte začleněním bílých povrchů, jako jsou dlaždice či povrch kuchyňské desky. Nezapomeňte ani na kovově zlaté doplňky v podobě kování u skříněk či prvků na osvětlení. Lesklé povrchy budou dobře odrážet světlo a dodají kuchyni potřebnou jiskru.

 

Zelená kuchyně

Zdroj: Unsplash.com

 

Tmavě modrá + světle modrá

Světlejší odstín modré použijte na skříňky a stěny, tmavší na nádobí a okenní závěsy. Dbejte na výběr podobných barevných podtónů, aby nedocházelo ke vzájemnému střetávání.

 

Modrá kuchyně

Zdroj: Unsplash.com

 

Tmavě šedá + zelená

Moderně vyhlížející kuchyň vytvoříte kombinací tmavě šedé a osvěžující limetkově zelené. Šedou barvu použijte na kuchyňskou linku a jednotlivé skříňky, zelenou pak na jídelní židle a doplňky. Abyste se vyhnuli příliš ponurému vzhledu, zakomponujte i bíle prvky v podobě pracovní desky.
 

Šedo zelená kuchyně

Zdroj: Unsplash.com

24.7.2023 14:01

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0
  • Kontakty
  • +420 601 556 779 (Po - Pá 7:00 - 15:30)
  • Velkoobchod